10/18/2015

PHOTOGRAPHY | POLAROID 300

Een paar dagen geleden haalde ik deze beauty op bij mijn tante. Ze heeft deze polaroid al een tijdje, maar de rolletjes zijn al een paar maanden over de houdbaarheidsdatum heen. Ja, blijkbaar hebben polaroidrolletjes een houdbaarheidsdatum. Wist ik ook niet. Daarom mag ik hem een tijdje lenen zodat ik de rolletjes op kan maken. Een fijne tijdsbesteding voor deze herfstvakantie, dacht ik zo. Zelf wil ik ook heel graag zo’n mooie polaroid. Hij is makkelijk in gebruik en het is altijd een verrassing wat er uit komt. 

Een paar jaar geleden heb ik een echt ouderwetse Polaroid Land Camera 1000 gekocht op een rommelmarkt voor 7 euro. Ik weet nog steeds niet of hij wel echt werkt, omdat de rolletjes hiervoor bijna uitgestorven zijn. En onwijs duur. Daarom vond ik het wel leuk om deze een poosje te kunnen gebruiken, kijken of het me bevalt. De rolletjes voor deze camera zijn ook zeer prijzig, maar dat kun je bij elk polaroid apparaatje wel verwachten. Tien euro voor tien fotootjes. Op de camera zit één knopje (om het plaatje te schieten) en een kleine ronde schakelaar. Daarmee kun je de belichting van de camera instellen op Indoor/Dark, Cloudy/Shady, Fine en Clear. Je zet de camera aan door de lens naar voren te trekken, en dan kan je meteen je plaatje schieten. Waar je wel een beetje op moet letten is het volgende: Je kijkt door het gaatje boven in de hoek, maar de foto wordt gemaakt door de grote lens. Heel raar eigenlijk, maar je moet de foto dus iets hoger en iets meer naar rechts maken dan dat je door het gaatje ziet. Dan komt hij er namelijk perfect uit. 

Nog een tip: Als de polaroid uit de camera komt, leg hem met de kant waar de foto op verschijnt een tijdje tegen je broek, jas of iets dergelijks aan. In elk geval zodat hij niet aan het licht wordt blootgesteld. Dan worden de kleuren mooier. 

De Polaroid 300 is te koop voor 119 euro op camerashop.nl. Een goedkoper alternatief kan de Fujifilm Instax Mini 8 Camera zijn, te koop in verschillende kleuren bij de HEMA voor 65 euro. 12 opmerkingen:

 1. Gaaf dat je hem even mag lenen! Handig, die tip! Ik heb zelf een Instax camera kunnen scoren voor €5, alleen jammer dat de rolletjes zo duur zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die tip is erg handig! Ik merkte namelijk al dat hij er niet zo uit kwam als dat ik hem in de eerste instantie maakte, voortaan dus wat hoger houden en meer naar rechts! Ik vind de foto's heel gaaf die je hebt gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb zelf de variant die bij de Hema te koop, ik ben nog steeds heel blij met mijn aankoop! Die foto's zijn toch wel echt heel erg leuk!
  Liefs,

  Chantal

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat gaaf! Ik vind dit soort camera's echt fantastisch! En de tip is echt heel handig, daar had ik zelf nooit aan gedacht!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh dat klinkt nog best ingewikkeld als je het zo uitlegt! Jammer dat die rolletjes zo duur zijn, maar het geeft wel een heel mooi effect :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel gaaf, maar wel erg duur. Maarja wel toffe foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Superleuk! Ik heb een hele verzameling polaroids :) De cassettes voor de land camera worden overigens nog steeds gemaakt door the impossible project, ze zijn alleen wel duur inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel leuk zo`n polaroid camera! Ik zou er graag ook eentje willen hebben maar de prijs van de rolletjes schrikt een beetje... Ik wist niet dat ze een houdbaarheidsdatum hadden, fijn om iets bij te leren :D in case dat ik er ene nog wel ooit koop. Leuke tips.
  Fijne dag nog,
  www.homemade-stories.blogspot.be

  BeantwoordenVerwijderen
 9. oeeeh die is zooo leuk! ik bestel meestal foto's via de hema met zo een polaroid kader maar dit is natuurlijk vee leuker :):)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oeh, zo gaaf zeg dat je hem even mocht lenen! De foto's zien er kei mooi uit, ondanks dat de rolletjes over datum waren, haha. Ik wist ook niet dat dat uberhaupt kon. Ik ben zelf nog aan het twijfelen of ik er eentje wil, want het is wel erg prijzig..

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zo'n ding is zooo leuk! Alleen tsja die rolletjes zijn zo duur, echt jammer!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo'n ding is zooo leuk! Alleen tsja die rolletjes zijn zo duur, echt jammer!

  BeantwoordenVerwijderen