12/01/2015

VINTAGE | TIPS FOR BUYING VINTAGE CLOTHES


1. Weet wat het verschil is tussen vintage en tweedehands: Je kunt mooie vintage items vinden in een tweedehands winkel, maar in een winkel gespecialiseerd in vintage hoor je geen normale tweedehands kleding te vinden. Vintage heeft iets speciaals, het staat voor tijdloos en high quality. Tekenen dat een kledingstuk gemaakt is voor de jaren zestig: metalen ritsen, side-snap sluitingen, randen met zaagtanden en labels gedrukt in blauw.

2. Begin met een klassieker: Als je een beginnende vintage-drager bent kun je als eerste item het beste een basic kledingstuk kopen. Een kledingstuk dat je vaak kunt dragen zonder dat het gelijk weer onmodieus is. Bijvoorbeeld een mooi vest met pareltjes of een little black dress.

3. De maten van nu kunnen sterk verschillen met de maten van vroeger: Een maat 44 uit de jaren tachtig kan nu een maatje 36 zijn en andersom, als je iets leuks ziet kun je het kledingstuk het beste niet meteen afkeuren op maat. Neem het mee en kijk of je het past, vintage zit vol verassingen. Als je een oversized item koopt, wees er dan zeker van dat je onderkleding draagt die je figuur uit laten komen zoals een korset of een speciale bh.

4. Zoek naar kleding van 1960 tot nu: Kleding uit het tijdperk daarvoor kan er uitzien als je halloweenkostuum van vorig jaar. Opvallend met veel ruches en andere frutsels, wat waarschijnlijk (hoeft natuurlijk niet) je stijl niet is.

5. Waarom vintage beter is dan nieuw: Als je praat over een duur designer item van bijvoorbeeld Chanel kun je deze veel beter tweedehands kopen. Waarschijnlijk is dit kledingstuk veel beter gemaakt dan hoe ze nu gemaakt worden. De kwaliteit is beter. Meer handwerk, oog voor detail en streven naar duurzaamheid. Nog een voordeel is dat je niet snel iemand zult zien lopen met hetzelfde kledingstuk. Je bent dus lekker origineel.

6. Bekijk het kledingstuk goed voordat je het koopt: Doe je item binnenstebuiten en kijk of alle naadjes nog goed zitten, of er geen knopen missen en of er geen gaatjes in zitten. Voel even aan de stof of er nog wel een beetje leven in zit. 

7. Als je een prachtig vintage item ziet maar je deze niet goed past, treur niet: Wanneer dit kledingstuk de goede kwaliteit is waar je naar op zoek bent kun je het altijd aanschaffen en laten bijwerken. Dan maar 20 euro meer besteden om je kledingstuk in te laten korten of de taille wat in te laten nemen zodat je er niet als een plofkip uitziet: het is het sowieso wel waard. Vooral als je even op internet kijkt wat het item helemaal nieuw zou kosten. Soms is het verbazingwekkend dat je het hebt aangeschaft voor zo’n klein prijsje.

8. Stop je gekochte items nooit in plastic kledingzakken! Zo kan de stof niet ademen en kan het kledingstuk snel kapot gaan.

Happy vintage shopping!

1 opmerking:

  1. Ik kom zo vaak bij kilo shops in Amsterdam of gewoon bij vintage winkeltjes hier in Gouda, ik heb laatst een super leuke rok gekocht :)

    BeantwoordenVerwijderen